Inleiding
Traject
U komt op de raadpleging bij Dr. Bestman of Dr. Van Cleemput en zij stellen met u een persoonlijk en op maat gemaakt traject samen om u te begeleiden in de chirurgische behandeling van ernstige of morbide obesitas. Er wordt gekeken of u in aanmerking komt voor een vermageringsoperatie en voor terugbetaling van deze ingreep.
Als uw BMI meer dan 35 bedraagt en u bijkomende aandoeningen heeft zoals bijvoorbeeld suikerziekte of slaapapnoe of u heeft een BMI van 40 of meer, dan kan u het chirurgisch traject volgen. Bereken hier uw BMI
Komt u niet in aanmerking voor een vermageringsoperatie dan wordt u verwezen naar de conservatieve tak van onze obesitaskliniek slim@move.
Voortraject
We bespreken een persoonlijk en op maat gemaakt traject.
Als u in aanmerking komt voor een vermageringsingreep dan worden er een aantal vooronderzoeken gepland.
Er wordt een zeer uitgebreid bloedonderzoek verricht met onder andere schildkliertesten, cholesterolbepaling en een suikertest. Ook wordt er een 24-uurs urine nazicht verricht. Dit kan u allemaal eventueel bij uw huisarts laten doen.
Na het bloedonderzoek krijgt u een afspraak bij onze endocrinoloog, die al deze bloed- en urineresultaten met u zal bespreken en kijken of er geen afwijkingen zijn in het bloed die eerst behandeld dienen te worden.
Tevens zal u gezien worden door één van onze diëtisten, die gedurende een uur u alle details uitleggen over het dieet vóór en zeker ná de ingreep. U krijgt de nodige documenten hierover uiteraard mee om alles thuis rustig na te lezen.
Ook krijgt u een consultatie van een uur met onze psycholoog. Zij
zal samen met u nagaan of er factoren (verstoord eetgedrag,
psychische problemen, inzicht in eigen gedrag etc.) zijn die een
optimaal resultaat in de weg staan en hoe zij en/of de diëtiste deze
factoren tot een minimum kunnen herleiden, zodat u een optimaal
resultaat van de behandeling mag verwachten ook op langere
termijn.
Tevens gaat u een maagonderzoek (gastroscopie) krijgen bij de maag darm specialisten om uw maag na te kijken of er geen zweertjes of ontstekingen zijn. Zij nemen ook een bioptie van het maagslijmvlies om te kijken of er geen bacterie is die ontstekingen kan veroorzaken. Is deze bacterie aanwezig dan moet antibiotica nemen met een zuurremmer.
Afhankelijk van uw medische achtergrond wordt er een consultatie bij onze cardioloog en/of pneumoloog ingepland. Een slaaponderzoek om de ernst van de slaapapnoe vast te stellen, kan ook aangewezen zijn.
Als al deze onderzoeken verricht zijn, wordt er door het obesitasteam een overleg gepleegd en beslist of u al dan niet een geschikte kandidaat bent voor een vermageringsoperatie en welke ingreep het beste bij u past. Soms kan er beslist worden tot een uitgebreider voortraject met intensieve, persoonlijke begeleiding.
Ingrepen
De twee meeste verrichte operaties in ons ziekenhuis zijn:
Laparoscopische gastric bypass
Dit is een kijkoperatie waarbij de maag wordt verkleind, waardoor u minder kan eten. Er wordt een stuk dunne darm omhoog gehaald en met dit kleine voor maagje verbonden. Een tweede verbinding wordt lager gemaakt om de verteringssappen met de voeding in contact te brengen. Zo kan de vertering en opname van voedingsbestanddelen plaats vinden. De uitgesloten maag krijgt dus geen eten meer, maar blijft gewoon aanwezig zodat de ingreep, omgekeerd kan worden. Dit is echter bijna nooit nodig.
Door deze gastric bypass worden uw porties kleiner en worden van die kleinere porties ook minder calorieën opgenomen. Als u na de ingreep suikers eet, kan u daar last van krijgen, oa zweten, draaierigheid of misselijkheid. Dit wordt dumping genoemd. Om
dit te voorkomen kunt u natuurlijk het beste suikers zoveel mogelijk mijden.
De resultaten van deze ingreep naar gewichtverlies toe en preventie en behandeling van bijkomende aandoeningen zijn goed tot zeer goed, ook op lange termijn.
Problemen die kunnen optreden na deze ingreep zijn bloeding van de nietjeslijn, lekkage, of obstructie(darmhernia), maar gelukkig komen deze weinig voor. Zeer belangrijk is de levenslange inname van speciale multivitamines die gemaakt zijn voor mensen met een gastric bypass om tekorten te voorkomen van ijzer, vitamine B12, foliumzuur ed.
Met zwangerschap wordt het beste gewacht na het eerste jaar, of als je gewicht stabiel is. Het eerste jaar is je gewichtsverlies het grootste. Als je zwanger wenst te worden wordt aangeraden om speciale vitamines te nemen die gemaakt zijn voor mensen met een gastric bypass en zwangerschap.
Daarom is de begeleiding van ons team essentieel, met regelmatig controle van het bloed.
Laparoscopische Sleeve Gastrectomie
Dit is een kijkoperatie waarbij er een groot deel van de maag wordt weggenomen en er wordt een buismaag geniet.
Deze sleeve gastrectomie zorgt er voor dat u minder grote porties kan eten.
De resultaten van deze ingreep naar gewichtsverlies toe en preventie en behandeling van bijkomende aandoeningen zijn goed, ook op lange termijn.
Problemen die kunnen optreden zijn bloeding van de nietjeslijn, lekkage en het zuur hebben(reflux). Ook hier is het zeer belangrijk om speciale multi vitamines te nemen die gemaakt zijn voor mensen met een sleeve ingreep. Dit levenslang.
Met zwangerschap wordt het beste gewacht na het eerste jaar, of als je gewicht stabiel is. Het eerste jaar is je gewichtsverlies het grootste. Als je zwanger wenst te worden wordt aangeraden om speciale vitamines te nemen die gemaakt zijn voor mensen met een gastric sleeve en zwangerschap.
Ook hier is de opvolging door ons team essentieel, met regelmatig bloedcontroles.
Wij staan voor u
klaar!
Wij zijn er voor
u!
Natraject
Na de operatie stopt het niet!
Het begint dan juist.
Als de vermageringsoperatie verricht is, dan wordt u door ons hele team uitgebreid en intensief opgevolgd. Ons team begeleidt u met de persoonlijke aanpak of met groepssessies..
U komt regelmatig op controle bij Dr Bestman of Dr Van Cleemput en ook bij uw diëtiste. Intensieve begeleiding door onze psycholoog wordt ook aangeboden om om te gaan met uw nieuw leven. Controles bij uw chirurg en diëtiste zijn voorzien na 3 en 8 weken, na 3 en 6 maanden (+bloedcontrole) en dan jaarlijks met bloedcontrole. De endocrinoloog volgt u op geregelde tijden mee op en controleert regelmatig uw bloed. Hij kijkt ook of uw suikerspiegel goed is en of u geen tekorten in uw bloed heeft.
Postoperatieve begeleiding bij de
psycholoog is standaard voorzien 3, 6 en 12 maanden na de
ingreep en nadien halfjaarlijks. Afwijkingen op dit schema zijn
mogelijk afhankelijk van uw behoeften.
Sterk aangeraden wordt om ook gebruik te maken van ons ‘revalidatie’ programma slim@move, dit kan zowel voor als na de ingreep. U wordt hier begeleid door een zeer gespecialiseerd team van kinesisten en revalidatie-artsen. Een hele afdeling met zwembad en fitnesstoestellen wacht op u!
U kunt zich inschrijven voor een gratis infosessie om te zien of dit iets voor u is.
Slim@move
Revalidatieprogramma voor obesitaspatiënten
Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen
03-240 20 80
apra@azmonica.be