Inleiding

Obesitas

In onze huidige maatschappij zijn Overgewicht en obesitas een groot probleem geworden. Er zijn zeer veel mensen die kampen met een problematisch gewicht, waardoor dit zeer
veel impact heeft op hun zelfbeeld, hun positie in de
maatschappij en hun gezondheid.


Het is geweten dat ernstig overgewicht en
obesitas een sterk verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes), slaapstoornissen zoals snurken en obstructief slaapapnoesyndroom (OSAS), depressie, ernstige gewrichtsklachten en slijtage (arthrose) van de heupen-knieën-enkels.
Obesitas kan ook zorgen voor een ernstiger verloop van een COVID-19 infectie.


Daarom is het belangrijk dat mensen met ernstig overgewicht en obesitas vermageren waardoor ze gezonder zijn en langer leven.

Wij zijn er voor u / Wij staan voor u klaar

Bijna iedereen met een gewichtsprobleem heeft al wel een dieet gevolgd al dan niet in combinatie met een abonnement bij de fitness, vaak bereik je slechts een beperkt resultaat in gewichtsreductie met nadien een extra toename in gewicht op langere termijn, het gekende jojo-effect.

Daarom bestaat er binnen AZ Monica de obesitaskliniek. Dit is een multidisciplinaire dienst waarbij  patiënten met ernstige obesitas begeleid worden door een team van ervaren specialisten met als doel hen op een gezonde, verantwoorde manier te laten vermageren en bijkomende metabole aandoeningen te behandelen.

0.00

Body Mass Index (BMI)

BMI - bij volwassenen vanaf 18 jaar

Bereken BMI

Je BMI te hoog ?

Oorzaak

Obesitas wordt door meerdere oorzaken bepaald. Als de intake groter is dan het verbruik, dan slaat het lichaam de overtollige energie op in de vorm van vet. Vele factoren hebben hier invloed op onder andere genetische factoren, bewegen etc.

Gevolg

Obesitas heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het kan aanleiding geven tot veel bijkomende aandoeningen zoals suikerziekte, hart en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, gewrichtsklachten, depressie, slaapstoornissen, verminderde vruchtbaarheid etc.
Daarom is het essentieel dat het overgewicht behandeld wordt om al deze aandoeningen te voorkomen en zelfs te genezen.

Behandeling

Je eetgewoonten aanpassen en meer lichaamsbeweging vormen de hoeksteen van de behandeling van obesitas, maar als deze aanpak faalt dan kan de chirurgische behandeling van ernstige of morbide obesitas een duurzame oplossing geven. Het is gebleken dat een vermageringsoperatie momenteel de beste oplossing is om gewicht te verliezen en zijn bijkomende aandoeningen te behandelen, ook op lange termijn.